Thursday, 30 April 2009

4月的最後一天

昨天去了看《花吃了那女孩》,沒有驚喜,和我心中預期的一樣,整套戲似一個MTV多點,一般的難看(不是勁難看),有點老土和肉麻,太扮野,只較仲意片尾的動畫,我總是覺得若果變成無對白的動畫,或者好一點,雖然同行旳朋友話個涵唔得其實點包都無乜用。


入場前我爭取時間,去了買CD,看見Zoo Records 代理的一隻CD 《Zatracenie - Matryoshka》display 左出黎,我即刻買左黎支持下,我記得我聽過這隻CD的。



然後我見到呢隻柏大輔 kashiwa daisuke的《april.#02 》(kashiwa daisuke's 1st album),覺得實在太靚,而且這天是4月29日,仲有1天就到5月,實在太夾了,我決定買4月。
我:我要埋呢隻《april.#02》,有無得試聽呀?
店員:呢隻有,係呢其實佢隻新碟《program music I》好聽d喎


我:哦,係呀,但係呢隻《april.#02》靚d喎...
店員:咁人地係賣音樂唔係賣個cover 架麻
我心想,我就係買cover 個種人:咁呀你播新個隻黎聽下
店員:好呀...其實《april.#02》都好,不過《program music I》仲好
我:咁我2隻都要啦...咁呢隻《hjaltalin》咩黎
店員:呢隻無得試喎,你上去佢地個 hjaltalin my space 聽啦
我:咁好
E:喂,要入場啦...
我:哦,就得,我比埋錢...咁唔該你抄佢地個名比我
店員:好呀

咁我成功買左3隻CD,都好耐無買CD了,如果唔係因為出左糧,都未必夠錢買^_^

今早一返工係度播《april.#02》,真係幾好呀,樣靚聲好,《program music I》係kashiwa daisuke my space度試聽左,係多點layer,但係《april.#02》都好令我仲意了,尤其係4月的最係一天播著,令因為用電腦過度,疲勞的手的痛苦也減輕了^_^

4 comments:

鏡田 said...

這片原本我都有想看呢.

莫名其妙,隔了個幾月,又打的開妳的blog啦.

小丁 siuding said...

可能呢排咸相小左所以易黎到 XD hahahaaa~

ken said...

小丁,你好。
本人是香港專業學院的設計學生阿k,現正在做一份設計功課,主題是關於nude/ provocative images和設計文化藝術的關係,希望藉此探討香港的設計藝術創作自由。在資料搜集期間發現 閣下的blog 以及聖誕半裸派對的新聞。對於 閣下的nude portrait project,本人為之欣賞以及佩服。 本人希望能引用 閣下blog 中的文字和圖像,用於本人的功課專題中,最後將會以雜誌文章的形式完成。但該篇專題只用於功課,并不會出版和發佈。恳請 閣下能允許本人使用閣下的blog中的圖像及文字,屆時將會註明出處。
無論結果如何,在此先行謝過。
期待你的答覆。

小丁 siuding said...

ken
你請留你的 email 給我 ^_^